Monòleg: “Un fill del nostre temps”

Per iniciar el 2n trimestre, el públic d’AUGA va poder tornar a escoltar en David Serrano que ja ens ha visitat en dues altres ocasions. Aquest cop presentava un monòleg teatral amb acompanyament musical  de Canòlich Prats, professora de violí, que el passat mes de juny ja va venir a Auga  per explicar com feia les seves classes de violí com a voluntària a les presons de Catalunya i també ens tocà  algunes peces durant la conferència.

En David Serrano, ha format part de Kalamar-SA teatre, entre 2004 i 2008. Després ha passat pel Teatre del Sol i finalment funda Somdos teatre el 2018. És expert en memòria i l’holocaust, amb diversos llibres publicats i documentals sobre aquesta temàtica.

“Un fill del nostre temps” es tracta d’un monòleg, adaptació d’una novel·la d’Ödon von Horvárth, que va ser censurat pel nazisme, El text parla d’un noi sense feina ni expectatives de futur que s’allista a l’exèrcit gràcies a la propaganda que el fa sentir especial, escollit per a una missió superior per a la pàtria i sobretot el fa sentir útil i creu que  li dona un sentit a la seva desencantada vida que fins aleshores portava (sense feina, vivint de la beneficència i en ocasions fins i tot robant per sobreviure).

Però progressivament, el jove compromès i il·lusionat es va desencisant, les víctimes de la guerra són civils indefensos, es cremen pobles, s’executen innocents… i va adonant-se de les falsedats de les promeses, i es va convertint en un ésser entre escèptic i extremadament desencisat.

Amb una escenografia austera, en David Serrano va una bona interpretació de l’evolució d’aquest soldat, sobretot a la primera part i la música al violí de Canòlich Prats acompanya les  pauses en els moments més significatius del monòleg, arrodonint un espectacle que  reflexiona sobre un tema dur i punyent, els totalitarismes, l’absurditat del mal, la violència per destruir l’altre i com això destrueix l’individu. Un missatge malauradament d’extrema actualitat.