Falsificació de bitllets del banc de frança a la Pobla de Claramunt, s.XIX

Xavier Medina, enginyer de telecomunicacions, ens parlà d’un fet ben desconegut pel públic d’AUGA, com fou la falsificació de bitllets de 50 francs al molí de l’Estrassa, al municipi de La Pobla de Claramunt durant el s.XIX. Degut a la seva perfecció en l’emissió de bitllets falsos, el Banc de França es va veure obligat a crear tres noves sèries de bitllets de 50 francs que cada vegada fossin més difícils de copiar (amb marques d’aigua, colors, gravats…) . Pel què va comentar el conferenciant es veu que les falsificacions eren una pràctica “habitual”. A part de La Pobla també es van falsificar bitllets a Orpí i al Bruc, així com a molts barris de Barcelona i altres indrets de l’Estat espanyol.

Tot això costava molts diners al Banc de França, uns dos milions anuals, una autèntica fortuna en l’època. El Consolat francès era el centre de coordinació de falsificació de bitllets. Portaven policies francesos que buscaven proves i un cop ho tenien lligat ho presentaven a les autoritats. Aquests policies, així com els confidents rebien sobresous per buscar pistes. L’any 1891 van trobar falsificacions a Llívia i això els va indicar que aquestes es feien en territori català. El mateix subdirector del Banc de França es desplaça a Barcelona. Seguint el fil de les falsificacions, l’any 1892 van descobrir que al molí de l’Estrassa era el lloc on es falsificava i es distribuïa els bitllets. Detenen a Josep Figueras i a Josep Pi entre altres persones, perquè els enxampen amb papers, motllos, planxes i màquines d’imprimir, quedant compromesos amb aquest material. A part d’una gran quantitat de diners també van trobar planxes per fer bitllets del Brasil.

En el judici per primera vegada les autoritats franceses van exercir com a acusació particular en un cas de falsificació de la moneda a Espanya. Els governs de França i Espanya van reconèixer públicament la feina feta per les autoritats que van participar en la desarticulació de la trama de falsificadors atorgant al jutge d’instrucció la Creu de Carles III, la més alta condecoració civil, i els mossos d’esquadra van rebre el públic i solemne reconeixement del Consolat Francès de Barcelona i del Banc de França.