La gestió de l’aigua a la conca d’Òdena

El passat dilluns Francesc Giralt, gerent de Rigat, ens va parlar de la gestió de l’aigua.

Va començar a nivell d’introducció, parlant del context. Tenim un clima mediterrani amb episodis humits i secs. Podem passar de períodes de gran sequera i que de cop, plogui torrencialment. En situacions de sequera podrem arribar a tenir diferents graus d’emergència i es pot arribar a què en algun moment, hi pogués haver restriccions com podia haver succeït l’estiu passat.Els municipis tenen una pla de sequera i també un pla d’inundacions on estan ben marcades les zones inundables.

Igualada i els pobles del voltant consumeixen l’aigua de l’aqüífer de Carme i Capellades i també de la Llosa del Cavall des de l’any 2020. Tenim aquests dos punts de subministrament. Aigües de Rigat va controlant constantment el nivell d’aigua de l’aqüífer per saber-ne la disponibilitat i així poder establir restriccions en cas d’emergència climàtica quan es dona situacions de gran sequera. Unes restriccions que afectarien a nivell municipal, domèstic i industrial.

També va parlar del pla d’inundacions. Cada municipi ha de tenir el seu pla per pogué prevenir possibles inundacions i planificar les rutes d’evacuació. Hi ha municipis on s’emmagatzema l’aigua en grans dipòsits per evitar inundacions. Va posar també l’exemple del cas d’Alacant que té un gran parc que és inundable en cas de torrentades i així l’aigua no va a parar a la ciutat. També va fer referència que, degut a tant ciment, els carrers de les ciutats no són permeables i que cal buscar solucions basades en la natura (més vegetació i terrenys que siguin permeables i que drenin l’aigua.També insistí que cal tenir nets els col.lectors.

Després de la greu DANA de València, també va comentar que degut al canvi climàtic i a l’escalfament del mar, cada vegada hi pot haver més DANES. Així que cal revisar tots els plans municipals per prevenir efectes devastadors.

Aigües de Rigat controla informàticament els 164 quilòmetres de canonades d’aigua que estan divi dits en 18 sectors. Hi ha 400 paràmetres monitoritzats a temps real (nivell d’aigua, qualitat, aparells acústics que permeten detectar fuites…) . Una conferència molt interessant la que va presentar Francesc Giralt per entendre la gestió de l’aigua que consumim.