Dilluns vam tenir a l’Auga a Martí Gironell ( Besalú, 1971). Tots el recordem com a presentador del Telenotícies a TV3, però molt abans s’havia llicenciat en Filologia anglesa i en Periodisme.
Ens va explicar com li va venir la vocació d’escriptor quan va començar a treballar a Ràdio Besalú. Al mateix replà hi havia la Oficina Turística del poble, i va decidir fer-se guia voluntari. La curiositat en el seu propi poble, el va empènyer a informar-se sobre el perquè del pont de Besalú, del pas dels jueus per la història, del monestir i dels voltants. Més endavant aquesta experiència el va dur a ampliar els coneixements a través de la UdG , i li serviria per publicar al 2007 el seu llibre “ El pont dels jueus”.
La curiositat és el motor que mou la vida, diu, és com vestir el pont del passat per anar cap al futur.
Durant dos estius es va obrir camí a explicar altres històries més actuals. Va viatjar a l’ Índia com a voluntari d’una ONG , a treballar a la Red Zone, una zona caòtica de Bombai a les antípodes del que coneixem com Bollywood. D’aquesta experiència va escriure un relat de les anècdotes viscudes a “ La ciutat dels somriures”, on els beneficis es destinaven a SETEM.
A partir d’aquí comença la seva carrera per escriure novel·les ben documentades històricament on poder compartir amb el lector les vivències, reflexions, emocions i sentiments dels personatges novel·lats. A través de la novel·la es pot connectar més fàcilment amb el lector. “ La ficció és una eina per entendre la realitat” segons diu Umberto Eco.
Tant la ràdio com la TV son mitjans de comunicació molt directes, però les novel·les son exercicis de comunicació més efectius per tal d’agafar uns personatges i reviure la Història. En una novel·la es pot crear un ambient històric real amb personatges inventats, però totalment creïbles. És una obra literària amb una forta connexió amb el públic, que incita a la curiositat per uns fets que van passar, i que el lector pot reviure a través de les seves pròpies emocions. És més fàcil il·lusionar un lector amb una novel·la que amb un llibre d’Història.
Els seus propis fills – explica- li van inspirar alguns contes infantils. “El nen dibuixat” va ser el primer, inspirat en el seu fill Quim, al que van seguir una sèrie d’altres relats protagonitzats per un talp: “ Un talp al meu jardí”(2021), publicats pel públic infantil. Tots els llibres de la sèrie pretenen despertar la curiositat dels més joves per la literatura, la natura i els diferents escenaris del món.
Dels seus llibres per adults destaca “ L’arqueòleg” (2010) basat en la història de Bonaventura Ubach, el nostre propi Indiana Jones, diu.
En “El fabricant de records” (2022) explica la història d’un fotògraf ambulant. La fotografia ens fa viatjar a un lloc i a unes emocions; aquest llibre a més ens transporta a una època determinada i a un lloc, on -diu- les pedres parlen i s’han de saber escoltar i interpretar.
El seu darrer llibre “ La muntanya del tresor” (octubre 2024) , ens proposa un relat per a reconciliar-se amb el passat. A través d’uns personatges emotius, ens explica uns fets que s’han de saber, per poder reflexionar sobre la nostra pròpia història i empatizar amb personatges versemblants que la podrien haver viscut. És com llegir en una novel·la fets que van passar a casa nostra, en una altra època, mentre nosaltres encara no hi érem…
En Martí Gironell ens explica quin és el seu mètode per escriure una novel·la. Primer es documenta suficientment en l’època a través de diverses fonts. La base ha de ser històrica i el pal de paller per poder encaixar els personatges, alguns de reals, altres d’inventats, però molt versemblants que serviran per teixir la novel·la. Els lectors seguirem la trama i les vivències dels personatges amb empatia. I finalment dona a llegir el projecte a persones de confiança i amb formació suficient per acabar d’assegurar que tot quadra.
*Autor de les imatges: Joan Solé